Friday, October 15, 2010

GUARANTEED INCOME PROTECTION + SAVINGS + MEDICAL CARD + HOSPITAL BENEFITPENTING KE PELAN NI?
Ya. Pelan ini amat penting bagi anda yang sudah bekerjaya dan mempunyai punca pendapatan.

APA OBJEKTIF PELAN INI?
Pelan ini diwujudkan untuk para pelanggan yang berumur dari 20-an hingga 50-an. Ia bertujuan melindungi punca pendapatan sekiranya berlaku musibah ke atas peserta.

BAGAIMANA?
Contohnya, anda mendapat pendapatan kasar RM 1200 sebulan. Dengan menyimpan 10% dari pendapatan, iaitu RM120 sebulan ke dalam Etiqa Takaful, anda dapat melindungi punca pendapatan anda sekiranya berlaku hilang upaya atau kematian keatas anda. Dengan RM 120 sebulan, anda boleh mendapat manfaat-manfaat berikut:

1. Jaminan Pendapatan RM 76, 719.89 - sekiranya anda hilang upaya, atau cacat sehingga tidak dapat mencari pendapatan, anda akan dibayar lum sum jumlah diatas untuk anda meneruskan kehidupan. Bayangkan kos sara hidup anda RM1000 sebulan, dengan lum sum ini anda masih mampu untuk teruskan kehidupan untuk 76 bulan atau 6 tahun 4 bulan berikutnya. Sekiranya berlaku kematian, wang ini akan diberikan kepada pewaris. Bagaimana anda ingin teruskan kehidupan sekiranya anda tidak mengambil pelan ini? Dari mana punca pendapatan anda ingin cari sekiranya hilang pekerjaan disebabkan cacat? Adakah dengan elaun RM300 dari Badan Kebajikan Masyarakat cukup untuk anda menampung kos hidup?

2. Kad Perubatan RM 150, 000.00 - Sekiranya anda dimasukkan kedalam wad, anda boleh menggunakan kad ini untuk menampung kos perubatan anda. Contohnya; anda perlu menjalani pembedahan disebabkan oleh sesuatu penyakit yg menelan belanja RM50, 000.00, adakah anda mempunyai wang sebanyak itu sekarang? Tidak bukan? Jadi ini lah perlunya Kad Perubatan. Andai kata anda perlu menjalani pembedahan dengan kos RM50K, dengan menggunakan Kad Perubatan, anda hanya perlu membayar 10% dari jumlah kos perubatan tersebut.

3. Manfaat Tunai Hospital Harian RM60 sehari - Anda akan dibayar tunai setiap hari sekiranya anda dimasukkan kedalam wad. Jika anda masuk ke hospital selama 3 hari, bermakna anda akan mendapat tunai RM180. Ini akan dapat menggantikan balik gaji anda tidak berkerja pada hari anda sakit.

4. Simpanan Matang RM 41, 402.00 - Simpanan matang ini anda akan dapat apabila tamat tempoh kontrak. Ia boleh digunakan sebagai dana tambahan untuk persaraan anda. Bayangkan, jika anda bekerja sehinga umur 55 tahun, tabung KWSP anda hanya ada kurang dari 100k. Inilah tabung yang mampu menampung kekurangan dana persaraan anda itu. Simpanan ini juga boleh dikeluarkan sebelum tempoh matang untuk kegunaan sendiri tanpa perlu bayar balik.

KAD PERUBATAN ETIQA amat penting pada masa sekarang dan akan datang. Antara manfaat yg anda akan dapat:
1. PENDAFTARAN PERCUMA/TIDAK PERLU DEPOSIT DI LEBIH 60 HOSPITAL PAKAR SELURUH NEGARA TERMASUK SEMUA HOSPITAL KERAJAAN.
2. BILIK & PENGINAPAN DI HOSPITAL PERCUMA
3. 90% KOS PERUBATAN DITANGGUNG OLEH ETIQA
4. WANG TUNAI HARIAN SEMASA ANDA DI HOSPITAL
5. LAWATAN DARI DOKTOR PAKAR SETIAP HARI COVERAGE PERUBATAN SEHINGGA 300K

Contoh:
Pesakit A diserang penyakit Jantung dan perlu dibedah segera. Pesakit A dirujuk ke IJN dan kos pembedahan dan rawatan susulan berjumlah RM20,000.00. Ini tidak termasuk kos wad dan ambulans.
Pesakit A ini mempunyai KAD PERUBATAN ETIQA, dan terus dibawa ke IJN untuk pembedahan segera. KOS PEMBEDAHAN, AMBULANS, RAWATAN SUSULANditanggung 90% oleh etiqa. Dan selebihnya ditanggung pesakit A. Jadi, Pesakit A hanya perlu membayar sejumlah RM2000 sahaja. Tetapi jika peserta A telah menyimpan di etiqa lebih dari 4 tahun, RM 2000 itu boleh dikeluarkan dari tabungan takaful untuk menanggung kos perubatan itu.

Kesimpulannya, pesakit A tidak perlu menanggung sebarang kos kerana dia telah mula menabung di ETIQA TAKAFUL BERHAD.

Untuk Pertanyaan dan Khidmat nasihat:
NUR AMIN JAMALUDIN
013 438 3832
21-C, Tingkat 21,
Menara Akademi Etiqa,
23 Jalan Melaka,
501400 Kuala Lumpur
My Blog: http://etiqasmile.blogspot.com/


No comments:

Post a Comment